5 parasta juomaa mansikoista

Mansikoita

Maista, maista mansikkaa… Mansikka on nimittäin mainio herkku! Makean makunsa, korkean C-vitamiinipitoisuutensa ja hyvien ravintokuitujensa ansiosta se on terveellinen välipala. 

Mansikka ei oikeastaan ole marja, vaikka sitä yleiskielessä marjaksi kutsutaankin. Kasvitieteen yleisen määritelmän mukaan mansikka on epähedelmä. 

Mansikasta voi valmistaa vaikka minkälaisia kakkuja, jogurtteja, jäätelöitä ja smoothieita. 

Erityisen maittava mansikka on erilaisissa kylmissä juomissa. Mikäpä sopisikaan paremmin yhteen kuin kuuma kesäpäivä ja herkullinen mansikkajuoma!

Mansikkaisissa juomissa kiehtoo raikas maku sekä kaunis väri. Tässä viisi parasta ideaa makeisiin mansikkajuomiin.

Mansikkamargarita

Listaa on mahdotonta aloittaa millään muulla kuin legendaarisella mansikkamargaritalla. 

Margarita on tequilapohjainen coctail, joka on todennäköisesti kotoisin Meksikosta. Margaritasta on olemassa monenlaisia versioita. Mansikkamargarita on varmaankin yksi suosituimmista. Tässä yksi resepti mansikkamargaritasta frozen-versiona. Reseptit ja tekotyylit vaihtelevat tekijästä riippuen, mutta Suomessa ainesosien suhteet ovat usein 2:2:2. 

Ainesosat: 

  • 2 cl tequilaa
  • 2 cl sitruslikööriä
  • 2 cl limenehua
  • 6 cl mansikkapyrettä
  • 2 lusikallista jäämurskaa

Ohje:

Puolet lasin reunasta kostutetaan limellä. Lasin reunaa pyöräytetään suolassa niin, että suola jää lasin ulkopuolelle. Lasi jäähdytetään täyttämällä se jäämurskalla. 

Kaikki ainesosat sekoitetaan tehosekoittimessa tasaiseksi massaksi.

Jäähtyneestä lasista kaadetaan jäämurska pois ja valmis massa kaadetaan tilalle. Lopuksi lasi koristellaan limeviipaleella ja pilleillä.

Alkoholiton mansikkamargarita

Mansikkamargarita maistuu myös alkoholittomana versiona. Alkoholiton mansikkamargarita valmistellaan samalla tavalla kuin aiemmin kuvailtiin, eli lasi jäähdytetään ja sen reuna suolataan. Juoman voi tehdä joko pakastemansikoista tai tuoreista mansikoista ja jäämurskasta. Joukkoon voi lisätä oman maun mukaan limemehua ja vaikkapa appelsiinimehua. Juomaan voi lisätä myös kuplavettä.

Alkoholiton mansikkamargarita on mainio valinta juhlajuomaksi tai vaikkapa raikkaksi jälkiruoaksi.

Mansikkapirtelö

Jäätelöstä, maidosta ja erilaisista makuaineista sekoitettu paksu juoma, pirtelö, on sekä lasten että aikuisten suosiossa. Mansikkapirtelö on pikaruokaloiden myyntilistoissa aina korkealla, mutta juoma on helppo valmistaa myös itse. 

Simppelein resepti on sekoittaa mansikat ja vaniljajäätelö tehosekoittimessa. Hommaan ky myös sauvasekoitin. Toinen vaihtoehto on muussata mansikat tasaiseksi, vispata kerma kuohkeaksi, sekoittaa ne keskenään ja lisätä joukkoon maitoa ja sokeria. 

Maidoton vaihtoehto onnistuu esimerkiksi tofu- tai kauramaitotuotteiden avulla.

Mansikkainen jäätee

Jäätee on nimensä mukaisesti kylmää teetä. Raikas ja kevyt juoma sopii kuumien hellepäivien virkistäjäksi. Jäätee säilyy hyvin, joten sitä voi valmistaa kerralla enemmänkin. 

Mansikkajääteen valmistus aloitetaan keittämällä litra vettä. Laita veden joukkoon hautumaan kolme pussillista mustaa teetä noin viiden minuutin ajaksi. 

Lisää haudutettuun, yhä kuumaan teehen puoli desilitraa sokeria ja puoli desilitraa sitruunamehua. 

Kun tee on hieman jäähtynyt, lisää joukkoon reilusti mansikkasosetta siivilän läpi. Sekoita huolellisesti ja laita juoma jääkaappiin viilenemään. 

Juoma on parasta tarjoiltuna korkeasta lasista jääpalojen kera.

Mansikkamehu

Omatekoinen mansikkamehu maistuu aivan erilaiselta kuin kaupasta ostettu. Voit myös tehdä mehusta oman makusi mukaisen esimerkiksi sokerin määrää säätelemällä. 

Mansikkamehun valmistus aloitetaan kuumentamalla puoli litraa vettä ja kaksi litraa perattuja mansikoita kattilassa. Jos pintaan muodostuu vaahtoa, se kuoritaan pois lusikalla. 

Seos siivilöidään ja puhdas mehu kuumennetaan uudestaan kattilassa. Lisätään sokeria oman maun mukaan ja sekoitetaan, kunnes sokeri on kokonaan sulanut. Annetaan jäähtyä ja viilennetään jääkaapissa. Mehua voi laimentaa vedellä tai kuplavedellä.

Itsetehty mansikkamehu on ihana vaihtoehto kesäiselle piknikille tai tyylikkäälle brunssille. 

Suomalaista mansikkaa kesäjuomiin

Mansikat

Suomessa tuoreen mansikan myynnin sesonkiaika on yleensä juhannusta seuraavat neljä viikkoa. Jos haluat kotimaiset makeat mansikat ihaniin kesäjuomiin sesonkiajan ulkopuolella, suomalaista mansikkaa saa myös pakasteena. Kotimaiset pakastemansikat voi käyttää ilman kuumentamista. 

Tiesitkö, että tuoreiden mansikoiden ostaminen pakastusta varten ei välttämättä ole taloudellisesti kannattavaa? Valmiiksi pakastettujen kotimaisten mansikoiden kilohinta on usein pienempi kuin tuoreiden mansikoiden. Myös pakastusta varten nähtävä vaiva vie oman aikansa. 

Jos kotimaista mansikkaa ei ole saatavilla, myös muista maista tuodut pakastemansikat toimivat hyvin, kunhan ne kuumentaa ennen käyttöä. Ruokaviraston suosituksen mukaan ulkomaiset mansikat tulee kuumentaa kunnolla, jotta mahdolliset virukset kuolisivat. 

Tiesitkö?

Mansikassa on enemmän C-vitamiinia kuin appelsiinissa! Kahdessa desissä mansikoita on päivän suositeltu C-vitamiiniannos. C-vitamiini säilyy melko hyvin myös pakastemansikoissa, kunhan niiden sulatus tehdään oikein.

Mansikka on myös hyvä folaatin eli foolihapon lähde. Folaatti osallistuu solujen jakautumisprosessiin eli auttaa esimerkiksi haavoja paranemaan nopeammin. Folaatti on erityisen tärkeää raskaana oleville tai imettäville naisille.

About the author